Katarakt

Katarakt

 

Türkiye'de genellikle yaşlılarda görülen ve tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olan katarakt hastalığı; Dünya genelinde yaşın yanı sıra yetersiz beslenme, uzun süre şiddetli ışığa maruz kalma, göz travmaları gibi sebeplerle yaygın biçimde görülüyor. Teknik ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle milyonlarca insan ameliyat olamadığı için görme yeteneğini kaybediyor ve yaşamını başkalarına bağımlı bir şekilde sürdürüyor.

 

 

Katarakt hastaları dünyayı nasıl görüyor?

 

Bu hastalık tedavi edilebilir mi?
Sadece ameliyat ile tedavi mümkün. Üstelik bu ameliyat sadece 15 dakika sürüyor. Fakat maddi ve teknik yetersizlikler düşünüldüğünde kısa bir katarakt ameliyatı bile imkansız olabiliyor.

 

Ben ne yapabilirim ?
Sadece 250 lira bağışta bulunarak bir kişinin tekrar görmesine vesile olabilirsiniz. Hastaneden çıkarken gören gözlerle etrafa bakıp sevinen ve buna vesile olanlara dua eden insanları görmelisiniz. Çünkü siz görürseniz onlar da görecek.

Bir katarakt hastasının gözünü açtırmak istiyorum

 

Nijer Göz Hastanesi

Sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığı, topraklarının %60’ı çöllerden oluşan Nijer’de katarakt hastası sayısı azımsanmayacak durumda: 130 bin. Kataraktın oluşumunda göze gelen çöl kumlarının etkisi bu ülkede oldukça fazla hissediliyor. Atik Valide, 2014 yılında Nijer’in başkenti Niamey’de bir göz hastanesinin kurulmasına vesile oldu. Maddi ve teknik imkânsızlık nedeniyle ameliyat olamayan binlerce hasta için umut olan hastanede 5 yılda 6 bin ameliyatın yapılması hedefleniyor. Ayrıca Türkiye’den giden uzman doktorlar tarafından bölge doktorlarının mesleklerinde yetişmesi için eğitim veriliyor.